Ce este de fapt comunicarea?
Ia mereu în calcul aspectele “ascunse” al comunicării
 
 
 
Elementele care definesc comunicarea
Comunicarea este, în principiu, un transfer de informații între indivizi sau grupuri. Aceasta implică un:transmițător (cel care deține informația și dorește să o transmită),
receptor (cel care primește informația),
mesaj (informația care se dorește a fi transmisă)
canal (mediul prin care informația este livrată, de exemplu prin telefon, pe suport de hârtie)
cod (un set de reguli cunoscut de ambii, atât transmițător cât și receptor, folosit pentru a transmite mesajul, de exemplu: limbajul)
feedback (un răspuns din partea receptorului după primirea mesajului; de exemplu: o emoție provocată de primirea unor vești)
 
Comunicarea verbală și non-verbală
De obicei ne referim la comunicare ca la un schimb oral sau în scris de informații. Utilizarea de sunete sau text pentru a transmite un mesaj se numește comunicare verbală.
Cu toate acestea, mai mult de 70% dintr-un mesaj este transmis prin mijloace non-verbale (tonul vocii, expresia, gesturile, îmbrăcămintea, apropierea de receptor etc.). Încercați să vă imaginați că pisica din imagine spune: "Sunt atât de fericită pentru asta!". Aveți impresia că cea care transmite mesajul în mod verbal este chiar atât de fericită? Sau este mesajul non-verbal prea puternic pentru ca tu să crezi că ea este fericită?
Comunicarea este adesea considerată ca inevitabilă. Este imposibil să nu comunici! Chiar dacă nu spui sau scrii ceva, comportamentul tău, modul în care te îmbraci, modul în care șezi sau stai în picioare, toate astea transmit unele mesaje. Chiar dacă te izolezi complet de restul lumii tot comunici, spunând: "Nu vreau să mă întâlnesc cu nimeni!". Lucrurile pe care le faci, modul în care te comporți, expresia feței tale, contactul vizual și tonul vocii, fiecare dintre acestea ”spune" ceva celeilate persoane. Și, mai important, toate acestea pot fi interpretate greșit.
Ține minte, nu doar ceea ce spui este important, cum o spui este de multe ori mai important!
 
Dimensiunile comunicării
Mai mult decât atât, chiar referindu-ne la comunicarea verbală, dacă analizăm puțin procesul, vom observa că de fiecare dată când comunicăm ceva, nu transmitem doar un mesaj. Luați ca exemplu următoarea comunicare ce se desfășoară la locul de muncă între un superior și un angajat:

Poate vi se pare destul de simplu: o persoană observă că o altă persoană a sosit târziu. Ei bine, aceasta este doar o parte obiectivă a mesajului. Intrând mai adânc în sensul acestui mesaj, observăm, de asemenea, că persoana transmite și alte informații. Pentru ca lucrurile să fie mai clare, ne vom referi la persoana care intârzie cu ”el”, iar la persoana care îl mustră cu ”ea”. În primul rând, mustrându-l ea subliniază faptul că îi este superioară, astfel încât ceva despre relația dintre cei doi este, de asemenea, transmis. În al doilea rând, spunând acest lucru ea, de asemenea, afirmă că nu este mulțumiă de faptul că el a întârziat și nu ar trebui să se întâmple din nou, astfel un apel la acțiune este transmis. În sfârșit, ea spune și ceva despre ea însăși și anume că nu este foarte tolerantă cu oamenii care nu sunt punctuali.
Ceea ce noi considerăm de regulă că reprezintă ”un mesaj”, constituie de fapt patru mesaje:
unul obiectiv: “Am observat că ai întârziat!”;
o atitudine față de situația în cauză: “Nu îmi place când oamenii întârzie!”;
un apel la acțiune: “Te rog să nu mai întârzii altădată!”;
ceva despre relația dintre ei: “Sunt superiorul tău!”;
De ce este important să știi despre aceste lucruri? Ei bine, știind că în comunicare nu este niciodată vorba despre doar un mesaj și că transmitem o mulțime de mesaje, chiar dacă asta nu este neapărat intenția noastră, ne face mai conștienți de ce greșeli pot fi făcute, unde pot apărea neînțelegeri și motivele pentru care ele apar.
Să ne imaginăm că atitudinea noastră față de un coleg nou este neutră și nu ne angajăm cu el în nici un fel de conversație. Nimic rău nu poate veni din asta, nu? Ei bine, nu chiar! Această persoană poate interpreta tăcerea noastră ca un semn de ostilitate și poate avea impresia că ne displace, așa că se va comporta în consecință. Practic nu am greșit cu nimic, dar pentru că sunt mai multe aspecte pe care comunicarea le implică, există acum tensiuni între noi.
Un alt exemplu potrivit ar fi următoarea situație: cerem unuia dintre voluntarii organizației tale să ne aducă un capsator. Simplu, nu? Ei bine, din nou, nu chiar! Deși mesajul pe care îl transmitem este că avem nevoie de un capsator, spunem, de asemenea, ceva despre relația noastră. Având în vedere că el este un voluntar nou, el poate înțelege din mesajul nostru că, deoarece numai ce s-a alăturat echipei, l-am considerat ca fiind inferiorul nostru. Astfel, tensiunile cresc din nou, fără ca emițătorul să știe de ce.
Să ne gândim la ceva ce, probabil, cu toții am făcut la un moment dat: să întârziem la o întâlnire. Putem ajunge acolo cu cele mai bune intenții, dar acest lucru nu va împiedica cealaltă persoană implicată să se gândească la faptul că acea întâlnire nu contează pentru noi, deoarece nu ne-am străduit ca măcar să ajungem la timp. Chiar fără a fi acolo, am comunicat acelei persoane un lucru negativ, iar acest lucru va afecta, cel mai probabil, interacțiunea următoare cu ea.
Pentru toate acestea și multe alte situații care nu au fost abordate aici, este foarte important ca atunci când comunicăm să luăm în considerare diferitele aspecte ale procesului și să ne asigurăm că toate mesajele pe care le trimitem nu pot fi interpretate greșit.
 
 
Nu doar ce spui e important! Cum spui ceva e la fel sau poate chiar mai important!
 
 
 
Exercițiu practic
Comunicarea non-verbală
Pe un număr de bucăți de hârtie, egal cu numărul de participanți, vor fi scrise și distribuite, în mod egal, următoarele emoții:
- Fericire
- Tristețe
- Plistiseală
- Surpriză
- Mânie
- Dezgust
Fiecare participant trebuie să primească o bucată de hârtie care conține un tip de emoție. Apoi, participanții vor fi rugați să se grupeze în funcție de tipul de emoții (toți cei care au extras hârtia cu tristețe, toți cei care au extras fericire etc.), fără să vorbească unii cu alții, ci doar arătând această emoție. În acest fel, ei vor fi împărțiți pe grupuri și se poate începe o discuție despre mesajele non-verbale și despre cum să comunicăm fără ca de fapt să vorbim.
Întrebări pentru reflecție:
- A fost dificil să vă grupați?
- Cum ați reușit să vă grupați dacă nu ați vorbit unul cu celălalt?
 
Exercițiu practic
Comunicarea non-verbală
Pentru a explora în continuare alte tipuri de mesaje non-verbale care nu sunt neapărat o extensie a comunicării verbale, un joc de roluri poate fi organizat. Folosind echipele din exercițiul anterior, rugați-le să interpreteze una dintre situațiile următoare:
- Un responsabil al unui ONG îi roagă pe voluntari să îl aștepte puțin pentru că va întârzia, aflându-se într-o întâlnire cu un alt beneficiar
- Un responsabil al unui ONG uită numele beneficiarului său
- Un responsabil al unui ONG răspunde la un apel primit pe telefonul său mobil
- Un responsabil al unui ONG se joacă cu pixul în continuu
- Un responsabil al unui ONG nu este atent, nu stabilește contactul vizual și în mod constant scrie ceva sau mâzgălește
- Un responsabil al unui ONG nu are un limbaj al corpului corespunzător, își încrucișează brațele, arată cu degetul etc.
Întrebările se vor concentra pe ce fel de mesaje pot fi trimise fără ca noi să ne dăm seama. Participanții vor fi rugați să se gândească dacă s-au aflat vreodată în situații similare.
Întrebări pentru reflecție:
- Ce puteți spune despre situațiile prezentate?
- Ce ați observat în comportamentul participanților care v-au creat aceste impresii?
- Puteți numi și alte moduri de a comunica, chiar dacă nu implică vorbirea?
 
Exercițiu practic
Întrebări deschise și închise
Trainer-ul va explica pe scurt ce sunt întrebările închise (întrebări la care de obicei se poate răspunde în unul-două cuvinte, care de obicei încep cu”Este?”, ”Sunt?”, ”Cați/Câte” etc) și întrebările deschise (întrebări care încurajează un răspuns mai elaborat; aceste întrebări încep de regulă cu: “Care?”, “Ați putea?”, “Ați vrea?”, “Cum?”). De asemenea, avantajele și dezavantajele folosirii uneia sau a celeilalte vor fi scoase în evidență.
Stând într-un arc de cerc, participanții vor fi rugați să se gândească la o întrebare închisă. După două minute, vor fi rugați să împărtășească, unul câte unul, întrebarea la care s-au gândit. Persoana aflată în partea dreaptă va trebui mai apoi să reformuleze întrebarea închisă astfel încât să o transforme într-una deschisă. Exercițiul va continua până când toate persoanele au fost implicate.
Întrebări pentru reflecție:
- A fost dificilă reformularea întrebărilor?
- Vă puteți gândi la situații diferite în care întrebările deschise sunt mai potrivite decât alt gen de întrebări?
 
Exercițiu practic
Claritatea în comunicare
Un participant va fi rugat să vină în fața grupului și i se va înmâna un desen. Apoi, el va trebui să le ofere celorlalți instrucțiuni astfel încât și ei să deseneze același desen. După ce vor primi instrucțiunile și vor finaliza desenele, fiecare participant va arăta ce a desenat, iar desenele vor fi comparate. Pentru că, cel mai probabil ele vor fi diferite, se poate iniția o discuție despre cum un mesaj este înțeles altfel de cum s-a dorit a fi înțeles, despre cum aceeași informație este percepută în mod diferit de la persoană la persoană, în funcție de mai multe aspecte și despre cum ne putem asigura că ceea ce dorim să transmitem este înțeles în același fel.
Întrebări pentru reflecție:
- De ce credeți că desenele voastre sunt diferite de cel inițial?
- Dat fiind faptul că ați auzit aceeași informație, care credeți că este motivul pentru care ați desenat lucruri diferite?
- Putem găsi situații asemănătoare în viața de zi cu zi?
- Cum putem preveni ca lucruri asemănătoare să se întâmple în realitate?
Aici puteți găsi un exemplu de imagine pentru acest tip de exercițiu:
Desen explicat – Imagine (click dreapta și apoi selectați "Salvează ca..." din meniu)