Cum să gestionezi munca într-un mediu intercultural?

 

 

O chestiune de perspectivă

Cum te-ai simți să cunoști o persoană pentru prima dată și acea persoană să îți scuipe la picioare? Pentru multe persoane răspunsul la această întrebare ar fi ”Nervos, poate chiar agresiv!”. Scuipatul are o conotație negativă și ofensatoare. Ei bine, există un grup de oameni în Africa, care ar răspunde: ”Oh, foarte bucuros! Înseamnă că tocmai mi-am făcut un prieten nou!”. Asta pentru că, pentru ei, a scuipa la picioarele cuiva este modul de a saluta acea persoană. Dacă acest lucru ți se pare straniu, gândește-te cum ar reacționa acel grup dacă cineva ar încerca să le strângă mână. La fel ca tine acum!

Modul de a saluta, distanța dintre persoane, felul în care atingi cealaltă persoană, contactul vizual, felul în care oamenii beau, manâncă sau discută, toate acestea sunt guvernate de norme diferite, aparținând unor culturi diferite. La un moment dat, în istoria fiecărei culturi s-a decis că unele gesturi sunt de dorit în anumite contexte, altele sunt tolerate, unele trebuie evitate și altele sunt considerate jignitoare și chiar agresive, deși nu rănesc fizic pe nimeni. Faptul că un bărbat strânge mâna unei femei este considerat a fi un gest galant în unele societăți, este acceptat în altele societăți și respins total, conform normelor unor anumite culturi.

Multe culturi din lume nu au fost mereu atât de conectate cum sunt acum și evoluția lor a fost foarte diferită. Din acest motiv fiecare societate a decis sau a fost forțată să decidă, datorită unor factori externi, reguli pe care membrii săi trebuie să le urmeze. Important este să fim conștienți că această diversitate de reguli există și să fim pregătiți să o acceptăm ca pe un element normal al vieții.

Astfel, data viitoare încearcă să nu te simți ofensat sau agresat atunci când o persoană care aparține unui mediu cultural diferit se apropie prea tare de tine, vorbește mai tare decât consideri tu normal, evită să-ți strângă mâna sau chiar îți scuipă la picioare. Mai bine acordă-ți o secundă pentru a te gândi dacă nu cumva acesta este de fapt un comportament normal, în conformitate cu regulile sociale ale acelei personae. Dacă acest comportament te face să te simți inconfortabil, explică asta acelei persoane într-un mod politicos.

 

Ține minte, ceea ce este inacceptabil pentru tine, poate fi perfect normal pentru o persoană care provine dintr-un mediu cultural diferit!

 

 

 

Exercițiu practic

Salutări diferite

Fiecare participant va primi o bucată mică de hârtie pe care este trecută o formulă de salut tipică pentru diverse culturi. Aceste formule pot fi mai europene (ex. strânsul mâinii, sărutul pe obraz, îmbrățișatul etc.) sau mai puțin obișnuite pentru europeanul de rând (de ex. frecatul nasurilor ca la eschimoși). În timp ce se plimbă la întâmplare prin încăpere, participanții vor fi rugați să se salute unii pe ceilalți folosind instrucțiunile primite pe bilețel. Sesiunea de întrebări se va concentra asupra felului în care o modalitate de comunicare tipică pentru unele culturi poate fi total diferită pentru altele și cum trebuie luat acest aspect în considerare, în interacțiunea avută într-un mediu multicultural.

Întrebări pentru reflecție:

- Cum v-ați simțit salutând sau fiind salutat în atât de multe feluri?

- De ce unele forme de salut sunt mai”acceptabile” decât altele?

- Cum v-ați simți dacă ați fii dintr-o altă cultură și cineva v-ar saluta în stilul european (de ex. strângându-vă mâna sau sărutându-vă pe ambii obraji)?

- Puteți numi situații în care v-ați aflat în mijlocul unei”neînțelegeri” culturale? Vă puteți imagina o astfel de situație?

De aici pot fi descărcate forme de salut:

Diferite forme de salut din întreaga lume

Language

Choose your preferred language