De ce este nevoie să îmbunătățim abilitățile de comunicare ale personalului nostru?

 

 

Abilitățile de comunicare sunt foarte importante deoarece faptul că receptorul sau receptorii înțeleg ceea ce ne-am propus să transmitem va avea un efect nu doar asupra percepției mesajului, ci, de asemenea, asupra relației dintre noi.

Când angajatorii (atât din mediul de afaceri cât și din sectorul non-guvernamental) sunt întrebați ce le lipsește angajaților de astăzi, de cele mai multe ori ei menționează abilitățile de comunicare. "Eurobarometrul despre percepția angajatorilor asupra angajării absolvenților" realizat de către U.E. a arătat că mai mult de 60% dintre angajatorii europeni consideră abilitățile de comunicare ale angajaților ca fiind foarte importante pentru afacerea lor.

Motivul pentru care angajații și lucrătorii de tineret au dificultăți în transmiterea cu exactitate a mesajului lor este cauzat în mare parte de faptul că unele țări nu au reușit să îsi actualizeze sistemul de învățământ la cerințele actuale ale societății moderne. Educația formală se concentrează pe folosirea unei forme corecte a limbii dar nu reușește să pregătească viitorii angajați să folosească comunicarea în situații reale. Practic, educația formală de multe ori nu ia în considerare adaptarea comunicării la nevoile care apar atunci când se lucrează într-o echipă, când se vorbește în public, când utilizăm social media sau când folosim alte forme decât cele vorbite sau scrise (video-uri, foto-voce etc.). Acestea necesită un set special de abilități și atitudini pe care sistemul formal are o capacitate limitată de a le dezvolta și pentru care o abordare non-formală ar putea fi mult mai eficientă. Pentru ca ONG-urile să lucreze mai bine și pentru ca tinerii să-și utilizeze talentele la întregul potențial, este nevoie de o abordare non-formală care să dezvolte abilitațile de comunicare ale echipelor.

În mediul profesional, în relații publice sau în management, mizele sunt chiar mai mari. Probabil s-a întâmplat și în cazul organizației dumneavoastră ca o inițiativă foarte bună care a avut potențialul de a aduce un impact pozitiv semnificativ în comunitate să nu își fi atins pe deplin potențialul pentru că nu a implicat grupul țintă. Analizând cauzele, de multe ori se constată că a avut parte de o promovare slabă si ineficientă (posterele nu au atras atenția, având un design slab, comunicatele de presă nu au fost publicate pentru că au fost prost elaborate, campania de promovare in social media a fost complet inutilă etc.). De asemenea, este posibil să nu fi luat în considerare importanța implicării părților interesate sau să fi constatat că echipa nu a avut aptitudinile necesare pentru a începe un astfel de process, rezultând o lipsă de interes a grupului țintă (limitând astfel rezultatul proiectului), o lipsă de încrederea a comunității (lipsind astfel sprijinul acesteia) sau chiar un conflict cu diferite entități. Pentru a utiliza resursele cu eficiență maximă și, de asemenea, pentru a oferi tinerilor un rol mai important în comunitatea lor, cei care lucrează pentru ONG-ul tău trebuie să se dezvolte profesional în materie de comunicare și implicare a părților interesate.

Nu în ultimul rând, trebuie ținut cont de faptul că Europa se schimbă, devenind mai interconectată ca niciodată. Cu toate acestea, procesul de cooperare la nivel european este destul de complex, având în vedere multitudinea de sisteme și diferențele culturale care există. Unul dintre elementele cheie ale acestei cooperări este comunicarea și pentru ca ONG-urile să aibă capacitatea de a aduce o dimensiune europeană activității proprii membrii acestora trebuie să aibă competențe potrivite de comunicare cu parteneri care nu împărtășesc neapărat aceleași valori și norme sociale. În această situație, competențele de lucru și comunicare în echipă, care sunt oricum de mare importanță pentru orice ONG, devin mult mai necesare. Numai prin educarea personalului nostru cu privire la elementele interculturale al lucrului în echipă și comunicare profesională putem spera la realizarea unei cooperări europene mai strânse și la o Uniune Europeană mai unită.

Language

Choose your preferred language